Stickbeskrivningar

Ordinarie pris: 39,95 kr
Pris prenumeranter: 0,00 kr
Tax amount:
Pris / kg:
Ordinarie pris: 39,95 kr
Pris prenumeranter: 0,00 kr
Tax amount:
Pris / kg:
Ordinarie pris: 39,95 kr
Pris prenumeranter: 0,00 kr
Tax amount:
Pris / kg:
Ordinarie pris: 39,95 kr
Pris prenumeranter: 0,00 kr
Tax amount:
Pris / kg:
Ordinarie pris: 39,95 kr
Pris prenumeranter: 0,00 kr
Tax amount:
Pris / kg:
Ordinarie pris: 39,95 kr
Pris prenumeranter: 0,00 kr
Tax amount:
Pris / kg:
Ordinarie pris: 49,95 kr
Pris prenumeranter: 0,00 kr
Tax amount:
Pris / kg:
Ordinarie pris: 49,95 kr
Pris prenumeranter: 0,00 kr
Tax amount:
Pris / kg:

Stickbeskrivningar

Stickning har varit ett populärt handarbete i många år och idag är det fortsatt en älskad hobby bland vitt skilda människor. Stickning är något alla kan lära sig och det finns spännande projekt för både nybörjare och de som har stickat länge.

I vardagen är stickning för många lika med avslappning och avkoppling från en lång dag på arbetet eller i skolan och det är en av de främsta anledningarna till att det är så utbrett idag. Därutöver är det också så fördelaktigt att du inte behöver vara färdig inom en viss tid utan istället kan ta god tid på dig och göra så mycket du har lust med.  

I stickvärlden är det bara fantasin som sätter gränser och det finns oändliga möjligheter och vägar att gå med kreativ stickning. Du kan exempelvis utöka din garnsamling med spännande garnsorter eller prova en annorlunda stickteknik efter du lärt dig grunderna i stickning. Lika mycket som du väljer vad och hur du ska sticka så skapar du din egen unika produkt, som det bara finns en av och som du gjort själv. När man gjort färdigt ett sådant projekt ger det ofta en härlig känsla av tillfredställelse och lust till att kasta sig ut i ännu ett projekt.  

När du först har fått en bra idé till ett stickprojekt, behöver du hitta en stickbeskrivning som passar så det blir det resultat du önskar. Stickbeskrivningar är som recepten på kvällsmaten om man följer beskrivningen exakt så får man precis det slutresultat som den beskriver. Har du inte provat att använda en stickbeskrivning förut, kan det vara lite svårt att förstå, men du skall inte skrämmas av det, det är lätt att lära sig.  

Stickbeskrivningar i Allt Om Handarbete

I Allt Om Handarbete kan du hitta ett stort urval av stickbeskrivningar till olika projekt och i olika svårighetsgrader. Som prenumerant får du dessutom tillgång till alla beskrivningar gratis och kan därmed göra hemstickat till hela familjen.  

Till kvinnor

Hos oss kan du få glädje av många spännande och kreativa  stickbeskrivningar till kvinnor. Bland alla dessa hittar du beskrivningar på exempelvis tröjor, ponchos, cardigans, klänningar och mycket mer. Här hittar du garanterat något till varje smak för det finns  stickbeskrivningar i olika stilar som var och en i sig har ett unikt uttryck. Du kan exempelvis sticka en cardigan som har ränder, hålmönster, fickor, blixtlås eller annat så den passar exakt den stil som du vill uppnå.  

Sedan kan du också välja att sticka modetillbehör som exempelvis en väska eller en basker. De brukar vara sådana accessoarer som sätter pricken över i’et på en outfit och brukar användas flitigt och uppskattas.

Till män  

Letar du efter  stickbeskrivningar till herrar, kan du hos Allt Om Handarbete hitta många kreativa stickprojekt. Du kan exempelvis välja att börja med en enkel herrtröja eller en med ett mer komplicerat mönster. Har du hellre lust att börja med något snabbt kan du till exempel sticka några herrstrumpor eller en mössa. Om du stickar till dig själv eller till någon du håller av, så kommer du med hjälp av våra stickbeskrivningar få fina och snygga resultat som alla kommer att uppskatta.  

Till barn och unga

Har du en nyfödd eller små barn i din närhet som du gärna vill skämma bort med något nytt, måste du titta närmare på vårt sortiment av stickbeskrivningar för små pojkar och flickor. Ska du sticka något till en liten baby, kan du utöver kläder också titta närmare på våra stickbeskrivningar på leksaker. Här kan du välja mellan en elefant, en kanin m.m. som utan tvekan kommer att falla i god jord hos den lilla.

Har du lite större barn och vill sticka något till  tonåringens garderob, kan du lätt hitta moderiktiga plagg som en tröja till en pojke eller kjol till en flicka. Urvalet till små och stora barn är stort och du hittar säkert flera stickbeskrivningar som kommer bli deras nya favoriter.

Till hemmet

Stickbeskrivningarna behöver inte bara vara plagg utan du hittar som prenumerant på Allt Om Handarbete mängder med kreativa beskrivningar på saker till hemmet. Är du till exempel lite trött på dina nuvarande kuddar, kan du välja att sticka några nya med spännande motiv i olika former. Under stickbeskrivningar till hemmet hittar du dessutom både lätta och lite svårare projekt och kan våga dig på allt från kuddar till grytlappar som alltid är bra att ha i ett kök.  

Praktiska saker man behöver tänka på och läsa stickbeskrivningar

Det första du högst troligt kommer lägga märke till är att i stickbeskrivningar så skrivs redskap, tekniker m.m. med förkortningar. Fast det verkar komplicerat i början så behöver man bara känna till det och hur allt förklaras. Därför ska vi här nedanför introducera dig för de mest vanligt förekommande saker man behöver tänka på och hur man skriver det i förkortningar.  

Valet av stickor

Idag finns det många varianter av stickor, i olika storlekar, former och material. Det viktigaste är nog storleken på stickor du stickar med då detta direkt syns på resultatet. Storleken på stickor du ska använda är angivet i stickbeskrivningen med nummer. Några stickstorlekar är särskilt vanliga och går igen i många beskrivningar varför det kan vara en bra idé att införskaffa sig de mest vanliga storlekarna.

På svenska stickbeskrivningar är storleken nämnd i mm och refererar till stickans diameter i mm och förkortas med bokstäverna  st.

Val av garn

Oftast kommer du se att mängden garn som du skall använda är angivet i gram eller skrivit som antal  ”nystan”. I de allra flesta fall motsvarar ett nystan 50 gram och en härva 100 gram. Detta varierar ibland hur man skriver detta så det är en bra idé att kontrollera detta lite extra och gärna välja det garn som är angivet i beskrivningen.  

Ska du sticka något som kan göras i olika storlekar, exempelvis en tröja, kan du nästan alltid läsa i beskrivningen vilken mängd som går åt i just den storlek du valt.  

Hur mycket pengar du behöver kosta på till dina stickprojekt är helt upp till dig. Idag hittar du ett brett urval av både dyra och billigare garner, mycket beroende på vilka fibrer som ingår. Oftast är garner med merparten syntetfibrer lite billigare och naturfibrer lite dyrare. Om du vill sticka ett plagg som du gärna vill kunna ha glädje av i många år, kan det vara en bra idé att satsa på garn i högre kvalitet. På det viset undviker du risken att garnet krymper efter tvätt eller snabbt mister sin färg, vilket ofta kan hända med garn av lägre kvalitet.

Så här stickar du den rätta storleken

Väljer du att sticka ett plagg brukar storleksangivelserna oftast vara i välkända mått i form av S, M, L, XL osv. Storleken på plagget avgör hur många maskor du ska lägga upp och detta är naturligtvis olika storlekarna emellan.  

Ska du exempelvis sticka en tröja i storleken L, ska du hålla reda på vilken placering på storleksraden L har.  I vårt fall står str. L på 3:dje plats, vilket kommer ha betydelse för hur du skall avläsa stickbeskrivningen framåt.  

Står det på beskrivningen ”lägg upp 110, 122, 128, 132 m, ska du här följa talet som är placerat på 3:dje plats som motsvarar storleken L. I det här fallet är det alltså 128 maskor du ska lägga upp för att få storlek L och inte bry dig om de andra siffrorna. Maskor förkortas med ett m.

Till sist ska också nämnas, att en annan mycket vanlig förkortning som du kommer stöta på  är förkortningen RS och AS som står för rätsidan respektive avigsidan.  Rätsidan är den sida som kommer bli utsidan på plagget och avigsidan är den sida som är vänd inåt eller insidan på plagget. Här stickar man lite olika och därför är det bra att hålla reda på detta.

Hur är det med mönster?

När du ska börja med ett stickprojekt kan du välja att göra något enkelt, där inget mönster eller färgbyten ingår. Med andra ord vill du till exempel bara använda en färg genom hela plagget och ingen mönsterstickning eller välja att göra någon mönsterstickning. Mönster kan både vara enkla, om du gärna vill göra något som inte är för svårt eller också komplicerade om du gärna vill ha en utmaning.  

Om du just börjat med stickning kan det vara en bra idé att börja sticka något enfärgat. På det sättet lär du dig först bara de basala teknikerna och kan sedan gradvis lägga till färgbyten och mönsterstickning. Mönster finns i åtskilliga olika former och spännande motiv och det står tydligt i beskrivningen hur de ska göras. När basmaskorna sitter är det inte svårt att lära sig nya mönster. Ofta är mönsterstickning en kombination av ett fåtal olika maskor och upprepas sedan om och om igen, upprepning skrivs oftast som upprepa * till * eller bara förkortat uppr.